Gezondheidstherapie
Gezondheid is een toestand van relatief evenwicht. Dat wil zeggen dat het organisme (de patiënt) in staat is om zich aan te passen. Ziekte is een verstoring van het evenwicht en men zal proberen dit evenwicht te herstellen. Ziekte wordt gezien als een kans om te groeien. De patiënt is verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid; gezondheid is niet de verantwoordelijkheid van de therapeut. Gezondheidstherapie is een actieve verbetering van de gezondheid waar de patiënt zelf aan moet meewerken. Het lichaam kent een zelfreinigende werking. Een ziekte ontstaat als het organisme niet meer in staat is om zich voldoende te reinigen. Ik pleit ervoor om de patiënt zijn /haar levenskracht en vitaliteit te stimuleren. Kortom dat hij/zij de kracht en de wil heeft om gezond te worden.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de oorzaak van de ziekte en de uitlokkende factoren. Elk mens heeft een zelfgenezend vermogen, een omvangrijk mechanisme dat het leven beveiligt en in stand houdt. De mens is echter zodanig gedegenereerd dat deze zelfgenezende kracht is aangetast. Om deze zelfgenezende kracht te stumuleren en de ondersteunen, gebruikt de gezondheidstherapeut verschillende therapieën en remedies. Lichaam en geest worden als een geheel gezien er wordt dan ook aan beide gewerkt.

Gezondheidstherapie is een actieve geneeswijze. Dat wil zeggen dat de patiënt moet meewerken aan de verbetering van zijn gezondheid.
De gezondheidstherapeut behandelt de zieke en van daaruit de ziekte. Er wordt hier steeds getracht een verband te leggen tussen ziektebeeld en persoonlijkheidsbeeld om zo de achterliggende oorzaak te vinden. De gezondheidstherapeut werkt multi-therapeutisch en maakt gebruik van een combinatie aan therapieën binnen een therapieplan.
Soorten therapieën zijn o.a: Therapeutische massages, lymfedrainage, voedingsadviezen en voedingstherapie, aromatherapie, bachbloesem remedies, relaxatietherapie, ED & TM, kruidentherapie, orthomoleculaire therapie, enzymtherapie, acetotherapie en apitherapie.

Deze therapieën kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ze ondersteunen en vullen elkaar aan. De duur en het aantal behandelingen is afhankelijk van de klacht en de gekozen therapie.

Daar ik een groot scala aan therapieën kan inzetten, kan ik ook heel breed werken qua klachtenpatroon. Zowel voor lichamelijke klachten of ziektes als geestelijke aandoeningen kunt u bij mij terecht.
Voorbeelden als stress / burn out / spierspanningen / astma / reuma / oedeem / migraine / maag, lever, nier en/of blaas problemen / darmklachten (als Crohn verstopping, diarree) en vele anderen passeren de revue.

Voor bijna alle klachten op alle leeftijden kan een oplossing worden gezocht.

Cursus Babymassage

Aanraking is één van onze eerste levensbehoeften en –ervaringen. Uit onderzoek is gebleken dat gebrek aan aanraking de normale ontwikkeling van kinderen belemmert. Aanraking is een vorm van communicatie, bevestiging en expressie. Het geeft ouder en kind het besef van identiteit en draagt bij aan het zelfvertrouwen en zelfrespect. De baby wordt zich meer bewust van zijn/haar lichaam.

Babymassage is een gestructureerde manier van aanraking. Met de handen glijden we over de huid en oefenen druk uit in een reeks bewegingen die bestaan uit strijken en wrijven, kneden en duwen. Dit kan rustgevend maar ook stimulerend werken. De massage brengt een proces op gang waar het lichaam op reageert (als het ware communiceren met je kind).
Babymassage wordt veelal preventief ingezet maar heeft ook meerdere positieve effecten op zowel ouder als kind. Enkele effecten van babymassage zijn:
– het versterken van de spieren en spierspanningen
– het stimuleert en versoepelt de motoriek
– het bevordert de hechting en basis vertrouwen
– het verbetert het functioneren van de ademhaling, de bloedsomloop, de spijsvertering en de uitscheiding.

Massage geeft de aanzet en het lichaam zelf doet het eigenlijke werk. De cursus bestaat uit 5 lessen van 1 à 1,5 uur. Elke les worden er nieuwe massagetechnieken aangeleerd en toegepast. Deze kunt u dan in de daaropvolgende week thuis oefenen met uw kind. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van Tibo, Shantala en Schneider massagetechnieken. Naast het aanleren van technieken staat het masseren vanuit je gevoel centraal. Tijdens de les wordt ingegaan op mogelijke oorzaken van huilen, buikkrampjes, eczeem en overstrekte baby’s. Ook worden thema’s behandeld als massageoliën, inbakeren en babyzwemmen.

Alle ouders met een baby vanaf 6 weken kunnen meedoen aan de cursus. De massagetechnieken zijn eenvoudig, doeltreffend en door iedereen te leren.

In het verkeer met mijn patiënten gelden de bepalingen, beroepscode en het tuchtrecht van de VBAG (www.vbag.nl)

Vergoeding
Voor de verzekering valt gezondheidstherapie onder het hoofd alternatieve zorg of alternatieve geneeswijzen.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden de kosten van de consulent/behandelingen geheel of gedeeltelijk.

Informatie
GSM: 06-18682777 of

Lid van
Nederlandse Beroepsvereniging voor Docenten Babymassage (NBDB)